Portræt

Sverre Kaels

167 sider
9788797035726
199,95 kroner

I denne bog træder Sverre Kaels ud af rollen som skønlitterær forfatter med en billed­samling af portrætmalerier.

“Det er ikke let at læse Sverres bøger. De er kringlede og knudrede, som ophavsmanden selv kan være det til tider, men hvis man koncentrer sig, finder man den hemmelige indgang og derefter den måne­oplyste sti gennem vildnisset og tankemylderet. Vejen til et kompliceret indre liv. Det samme ser jeg i Sverres portrætter.
Måske er det indbildning, og måske er de mange malerier, der er afbilledet i denne bog, ikke kunstnerens selvportræt. Måske er de noget andet. Men jeg fornemmer skyggen i dem alle sammen.
Malerierne er udvalgt og sammensat af undertegnede. De er alle­sammen små. Cirka 20 x 30 cm er mit gæt. Malet med akrylfarve. De er grupperet lidt efter stil og lidt efter farve – som jeg nu syntes. De skal, vil jeg foreslå, vurderes både samlet og hver for sig.”
Kasper Kaufmann, Uddrag fra bogens forord

“… Det store springende punkt kunne være, som også blev berørt i bogens introduktion, om portrætterne er selvportrætter, hvad der er nærliggende at tro, eller beskrivelser der blot har fundet et fælles fodslaw. Det virker på mig afgørende for, hvordan man som fortolker skal, og kan, stille sig til tingene. For er der tale om deciderede selvportrætter kan de virke så fortættede, at de nærmer sig det hermetisk lukkede om subjektet, at subjektet næsten henfalder og forstener til et objekt. Igen: Meget af det henrører på øjnene der ser. Der hersker en respektindgydende monomani over projektet ‘Portræt’. En tendens jeg kender fra mig selv, og som andre sikkert også kan nikke genkendene til. At finde et hul ind til en kunsterisk idé, som åbner sig op til en amorf substans i en arbejdsproces, som bliver et levende værk i sig selv.”
– Thurston Magnus

Andre bøger af samme forfatter:

Fra et udvalg af fjendtlig opmærksomhed
De spiller på mig
Samfundssatiriske sorteringer
Tilgivelsen
Fantastiske historier